Întrebări frecvente

1. Ce este BIG BUILD 2019 și când are loc?

BIG BUILD este un eveniment anual de construcție accelerată și voluntariat organizat de Habitat for Humanity România, în care construim mai multe locuințe în doar 5 zile. BIG BUILD începe în fiecare an în prima zi de luni a lunii octombrie, când ONU marchează Ziua Mondială a Locuirii.

În 2019, evenimentul are loc în perioada 7-11 octombrie, în localitatea Vaideeni, jud. Vâlcea.

Construim locuințele cu ajutorul a sute de voluntari din România și din străinătate – oameni dispuși să își petreacă 5 zile pe șantierul nostru pentru a ajuta familii în nevoie urgentă de o locuință decentă.

La ediția din 2019, 240 de voluntari români și internaționali vor construi 10 case.


2. Pentru cine sunt construite locuințele BIG BUILD 2019?

La BIG BUILD 2019 construim 10 case pentru 10 familii extrem de vulnerabile, care acum trăiesc în condiții greu de imaginat. Cinci dintre familii au rămas fără case în 2015, când inundațiile puternice le-au distrus locuințele. De atunci, sunt nevoiți să locuiască în containere. Aici gătesc și dorm, aici copiii își fac lecțiile și se joacă. În cutii metalice în care iarna este frig și vara este cald. În care utilitățile se rezumă la curent electric improvizat. Fără apă, căldură sau toaletă.

Celelalte cinci familii pentru care construim trăiesc în condiții greu de imaginat – în bordeie din lemn aflate pe malul pârâului care le inundă adăpostul la aproape fiecare ploaie mai puternică sau în case aproape să cadă.

După finalizarea caselor, locuințele construite de voluntari vor fi donate celor 10 familii.


3. Cum pot fi voluntar la BIG BUILD 2019? Ce condiții trebuie să îndeplinesc?

Te poți înscrie ca voluntar până la data de 8 septembrie 2019 pe platforma noastra https://www.habitat.ro/bigbuild/. Completezi profilul, alegi perioada în care vrei sa ajuți pe șantier și apoi îți poți ruga prietenii să doneze pentru tine, pentru a strânge donația de 500 lei.

Odată ce ai strâns donația, ești confirmat voluntar la BIG BUILD.


4. Mă ocup singur de transport și cazare?

Da, voluntarii noștri trebuie să se ocupe de transport și cazare pe perioada evenimentului. Din păcate, noi nu avem capacitatea și resursele să asigurăm și să gestionăm cazarea și transportul voluntarilor, care vin din toate colțurile țării.

Nu există unități de cazare la Vaideeni, lângă șantier, însă te poți caza la una dintre pensiunile din zona Horezu.

De altfel, vom avea zilnic autocare pentru transportul voluntarilor către șantier pe ruta Horezu – Vaideeni, cu retur după-amiaza.


5. Care este programul evenimentului?

Ziua de lucru începe dimineață, la ora 08:00 și se încheie la ora 17:00, cu mai multe pauze de cafea și o pauză de prânz, pe care le vom asigura noi pentru toți voluntarii.


6. Am nevoie de experiență în construcții?

Nu ai nevoie de experiență în construcții. Vei fi ajutat permanent de constructori specializați care îți vor explica fiecare sarcină pe care o ai de îndeplinit. Vor lucra alături de tine de-a lungul întregii zile și vor supraveghea pas cu pas cum evoluează construcția.


7. Unde este amplasat șantierul? Cum ajung la șantier?

Asigurăm transport zilnic cu autocarul, cu plecare în fiecare dimineata din Horezu către Vaideeni, cu retur după-amiaza. Te vom anunța mai aproape de data evenimentului care este locul exact de unde pleacă autocarele care preiau voluntarii.


8. De ce trebuie să fac o donația de 500 lei?

Pe lângă timpul și efortul lor, voluntarii ne ajută să acoperim o parte dintre materialele de construcții. Pentru a fi voluntar la BIG BUILD, te rugăm să strângi o donație de 500 de lei, cu care noi vom cumpăra materiale de construcții pentru casa la care vei lucra. De asemenea, donația ta ne ajută să acoperim costurile echipamentului tău de construcție.

Nu trebuie să plătești tu suma, poți strânge banii dacă îți creezi un profil de fundraiser și îți convingi prietenii să doneze pentru tine.


9. Sunt în siguranță pe șantier?

Siguranța voluntarilor noștri este pe primul loc. La începutul fiecarei zile, fiecare voluntar urmează un training de protectia muncii si primește echipamentelul de protecție pentru lucrul pe șantier: cască, mănuși, ochelari etc..